Lencana Ahli Kraftangan Pengakap Kanak-Kanak

Photo of author

By cubscouts.my

Lencana Ahli Kraftangan ini adalah untuk Ahli Pengakap Kanak-kanak yang telah mengakui minat kepada aktiviti membuat dan mereka bahan-bahan kraf. Jom kita dapatkan info lanjut mengenai lencana ini!

Lencana ini dikategorikan dalam Lencana Kepandaian kategori kegemaran. Terdapat enam (6) lencana pilihan dalam kategori ini. Ahli hanya perlu memilih mana-mana dua (2) sahaja. Lencana-lencana yang terdapat dalam kategori ini ialah:

 1. Ahli Koleksi Hobi
 2. Ahli Kraftangan
 3. Peladang Kecil
 4. Pelukis
 5. Pembaca Buku
 6. Penghibur

Perhatian: Panduan ini hendahklah dibaca bersama dengan buku Skim Pengakap Kanak-Kanak yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia.

Skim Lencana Ahli Kraftangan

Penganugerahan lencana diberikan kepada ahli yang berminat dan gemar membuat serta mereka cipta bahan-bahan kraf seperti. tikar anyaman, wogel, penanda buku, alat permainan, layang-layang dan sebagainya.

Pilih salah satu (1) sahaja daripada senarai berikut:-

 • Mengetahui asas kraf tradisional : Membuat anyaman yang bersesuaian mengikut keadaan dengan alam persekitaran kanak-kanak sendiri)
 • Tahu bagaimana cara membuat simpai (woggle) dari bahan yang ditentukan: Kulit, buluh, kain sulaman, tali nailon (nylon string), plastik dan lain-lain.
 • Satu hendaklah dibuat untuk kegunaan sendiri dan satu lagi untuk dihadiahkan kepada teman sebaya atau kepada adik yang baru.

ATAU

 • Mengetahui dan membuat Penanda Buku selain dari bahan logam (tin), membuatnya dari bahan kulit, kawat, plastik dan daun. Penanda Buku ini hendaklah direka berbagai bentuk yang menarik dengan hiasan warna yang bersesuaian dan mengandungi kata-kata hikmah.
 • Ahli perlu membuat satu untuk kegunaan sendiri dan satu lagi untuk dihadiahkan kepada rakan sebaya atau kepada seeorarg yang dikasihi.

ATAU

 • Membuat rekaan dari kertas
  • Rekaan untuk kegunaan sehari-hari seperti sampul surat / beg / buku dan lain-lain.
  • Rekaan binaan seperti topeng sarung kepala, keluarga “Mowgli”.
  • Rekaan alat permainan seperti buat kapal dari kertas / burung ajaib (fantasi) dan lain-lain
Ahli perlu mempamerkan bahan kraf yang dihasilkan dan membuat penerangan tentang hasil kraf tersebut ke dalam buku log.

Panduan Pelaksanaan Lencana Ahli Kraftangan

Ahli perlu menyiapkan buku log Lencana Ahli Kraftangan melalui pembelajaran kendiri menggunakan sumber yang pelbagai, atau dengan bantuan pemimpin kumpulan masing-masing.

Buku Log ini PERLU DIHANTAR kepada pemimpin untuk tujuan semakan dan perekodan. Ahli boleh membuat penghantaran dalam bentuk buku fizikal (penghantaran buku log) atau bentuk fizikal (gambar atau imbasan buku log yang telah disiapkan).

Ujian Lisan dan Praktikal

 1. Ujian ini boleh dijalankan secara bersemuka atau secara dalam talian menggunakan panggilan video atau sidang video.
 2. Pemimpin juga boleh menggunakan cara penghantaran tugasan adalah melalui rakaman video, ahli perlu memuat naik video tersebut ke saluran YouTube dan kongsikan pautan tersebut dengan pemimpin/penguji, dengan syarat video tersebut;
  • Jelas dan menampakkan fizikal ahli yang dinilai, iaitu muka dan badan.
  • Mengunakan suara yang kuat dan sebutan yang jelas.
  • Kandungannya memenuhi tuntutan tugasan.

Penganugerahan Lencana Ahli Kraftangan

Setelah selesai proses pengujian, pemimpin kumpulan akan berhubung dengan Penolong Pesuruhjaya Daerah Pengakap Kanak-Kanak (ADC PKK) masing-masing untuk memaklumkan aktiviti yang dilaksanakan. ADC PKK akan mendapatkan nombor siri lencana bagi semua ahli yang telah lulus. Setelah menerima nombor siri lencana:-

 1. Pemimpin akan mencetak Sijil Lencana dan mengedarkannya kepada ahli.
 2. Ahli yang telah disahkan lulus boleh menyematkan lencana tersebut di pakaian seragam masing-masing.
 3. Salinan sijil juga perlulah ditampal ke dalam buku log untuk memudahkan rujukan akan datang.
 4. Teliti lencana seterusnya!

Selamat melakukan aktiviti lencana, semoga anda semua berjaya mendapatkan lencana dalam aktiviti ini!

Sumber: Buku Skim Pengakap Kanak-Kanak

Leave a Comment

× How can I help you?