Kursus dan Ujian Lencana Wajib Penunggang Basikal PPMD Wangsa Maju

Photo of author

By cubscouts.my

Kursus dan Ujian Lencana Wajib Penunggang Basikal Daerah Wangsa Maju ini dijalankan untuk memenuhi keperluan Skim Pengakap kanak-Kanak. Ahli-ahli yang berdaftar dan berkelayakan boleh menyertai program ini. Proses pendaftaran perlulah melalui pemimpin kumpulan masing-masing.

Kaedah Pengujian

Terdapat dua fasa pengujian untuk melayakkan calon mendapatkan Sijil Lencana Wajib Penunggang Basikal. Teliti perincian di bawah dengan bimbingan pemimpin, ibu bapa atau penjaga.

Fasa 1 (31 Julai 2021)

Fasa ini, peserta perlu menghadiri dengan sepenuhnya SIDANG bersemuka secara dalam talian pada 31 Julai 2021 bermula dari jam 8.30 pagi sehingga jam 1.00 tengah hari. Google Meet digunakan sebagai medium untuk bersemuka secara dalam talian.

Fasa 2 (1-7 Ogos 2021)

Tugasan-tugasan berikut perlu diselesaikan bermula 1 Ogos sehingga 7 Ogos 2021. Tidak ada sebarang tugasan akan diterima selepas tarikh 7 Ogos 2021. Antara tugasan yang perlu dilaksanakan ialah;

  1. Menyiapkan buku log lencana (buku log yang telah siap perlu dimuat naik untuk penilaian).
  2. Menyediakan 1 video bertajuk “Langkah Keselamatan dan Isyarat tangan semasa berbasikal“.
  3. Menduduki ujian dan perlu mendapat sekurang-kurangnya 80/100.

Peringatan Mesra

  1. Peserta kursus WAJIB hadir dengan jaya semua SIDANG.
  2. Buku log yang telah siap, perlu dimuat naik ke pautan yang disediakan dan diserahkan kepada pemimpin setelah sekolah dibuka nanti.
  3. Sijil Lencana bagi peserta yang layak akan diserahkan kepada pemimpin selepas sekolah dibuka.
Pihak penganjur akan membatalkan penyertaan yang tidak mematuhi garis masa atau memenuhi kriteria untuk layak dianugerahkan sijil lencana.

Sebarang pertanyaan, boleh berhubung dengan Penolong Pesuruhjaya Pengakap Kanak-Kanak Daerah Wangsa Maju, Encik Mohd Fahmi bin Zakari di talian +6018-398 9588.

Leave a Comment

× How can I help you?