Lencana Ahli Peladang Kecil Pengakap Kanak-Kanak

Photo of author

By cubscouts.my

Lencana Ahli Peladang Kecil ini adalah untuk Ahli Pengakap Kanak-kanak yang telah mengakui minat dan berpengetahuan mengenai aktiviti menjaga tanaman, memelihara haiwan ternakan, berkebun dengan kaedah-kaedah yang betul. Jom kita dapatkan info lanjut mengenai lencana ini!

Lencana ini dikategorikan dalam Lencana Kepandaian kategori kegemaran. Terdapat enam (6) lencana pilihan dalam kategori ini. Ahli hanya perlu memilih mana-mana dua (2) sahaja. Lencana-lencana yang terdapat dalam kategori ini ialah:

 1. Ahli Koleksi Hobi
 2. Ahli Kraftangan
 3. Peladang Kecil
 4. Pelukis
 5. Pembaca Buku
 6. Penghibur

Perhatian: Panduan ini hendahklah dibaca bersama dengan buku Skim Pengakap Kanak-Kanak yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia.

Skim Lencana Ahli Peladang Kecil

Penganugerahan lencana diberikan kepada ahli yang berminat dan gemar dan berpengetahuan mengenai aktiviti menjaga tanaman, memelihara haiwan ternakan, berkebun dengan kaedah-kaedah yang betul .

Pilih LIMA (5) sahaja daripada senarai berikut:-

 1. Menunjuk cara menyediakan tapak semaian dan memindahkan semaian ke batas yang telah disediakan.
 2. Menyediakan batas yang berukuran I x 3 x 1 kaki untuk ditanam sayur-sayuran dari tapak semaian. Ambil kira cara membaja semasa penyediaan batas.
 3. Menunjukcara menjaga tanaman dari jenis sayuran / keratan / raizom yang telah ditanam di atas batas dan ambil kira cara membaja semasa pokok sedang ditanam.
 4. Mengetahui dan menunjukkan (kepada Penilai) bagaimana membuat junjung untuk tanarnan sayur jenis pokok yang memanjat seperti pokok timun, kacang panjang dan lain-lain.
 5. Tuniukkan (Kepada Pemimpin / Penilai) yang Pengakap Kanak-kanak ada menanam /menjaga pokok pisang, betik atau pokok buah-buahan yang bermusim sama ada yang ditanam sendiri atau oleh ibu/bapa/ahli keluarga sendiri.
 6. Menunjukkan (kepada Penilai / Pemeriksa) yang Pengakap Kanak-Kanak ada menanam pokok-pokok tanaman yang berubi di dalam tabah seperti ubi keledek, kacang tanah dan sebagainya dengan subur.
 7. Pilih salah satu daripada berikut:
  • Memelihara / membela dengan jayanya 10 ekor anak ayam sebagai ternakan asas; ATAU
  • Memelihara sekurang-kurangnya 10 ekor ikan air tawar di dalam kolam sama-ada di sekolah atau di rumah dengan usaha sama rakan.
 8. Menunjukkan bahawa Pengakap kanak-Kanak telah membantu dan membela haiwan ternakan.
 9. Tunjukkan buku log mengenai catatan ceramah yang diterima dari pegawai pertanian atau guru sains pertanian yang programnya diatur oleh pemimpin sendiri.
Ahli perlu mempamerkan bahan kraf yang dihasilkan dan membuat penerangan tentang hasil kraf tersebut ke dalam buku log.

Panduan Pelaksanaan Lencana Ahli Peladang Kecil

Ahli perlu menyiapkan buku log Lencana Ahli Peladang Kecil melalui pembelajaran kendiri menggunakan sumber yang pelbagai, atau dengan bantuan pemimpin kumpulan masing-masing.

Buku Log ini PERLU DIHANTAR kepada pemimpin untuk tujuan semakan dan perekodan. Ahli boleh membuat penghantaran dalam bentuk buku fizikal (penghantaran buku log) atau bentuk fizikal (gambar atau imbasan buku log yang telah disiapkan).

Ujian Lisan dan Praktikal

 1. Ujian ini boleh dijalankan secara bersemuka atau secara dalam talian menggunakan panggilan video atau sidang video.
 2. Pemimpin juga boleh menggunakan cara penghantaran tugasan adalah melalui rakaman video, ahli perlu memuat naik video tersebut ke saluran YouTube dan kongsikan pautan tersebut dengan pemimpin/penguji, dengan syarat video tersebut;
  • Jelas dan menampakkan fizikal ahli yang dinilai, iaitu muka dan badan.
  • Mengunakan suara yang kuat dan sebutan yang jelas.
  • Kandungannya memenuhi tuntutan tugasan.

Penganugerahan Lencana Ahli Peladang Kecil

Setelah selesai proses pengujian, pemimpin kumpulan akan berhubung dengan Penolong Pesuruhjaya Daerah Pengakap Kanak-Kanak (ADC PKK) masing-masing untuk memaklumkan aktiviti yang dilaksanakan. ADC PKK akan mendapatkan nombor siri lencana bagi semua ahli yang telah lulus. Setelah menerima nombor siri lencana:-

 1. Pemimpin akan mencetak Sijil Lencana dan mengedarkannya kepada ahli.
 2. Ahli yang telah disahkan lulus boleh menyematkan lencana tersebut di pakaian seragam masing-masing.
 3. Salinan sijil juga perlulah ditampal ke dalam buku log untuk memudahkan rujukan akan datang.
 4. Teliti lencana seterusnya!

Selamat melakukan aktiviti lencana, semoga anda semua berjaya mendapatkan lencana dalam aktiviti ini!

Sumber: Buku Skim Pengakap Kanak-Kanak

Leave a Comment

× How can I help you?