Lencana Pelukis Pengakap Kanak-Kanak

Photo of author

By cubscouts.my

Lencana Pelukis ini adalah untuk Ahli Pengakap Kanak-kanak yang telah mengakui minat kepada aktiviti mengsi masa lapangnya dengan aktiviti-aktiviti seni melukis, mewarna atau membina arca. Jom kita dapatkan info lanjut mengenai lencana ini!

Lencana ini dikategorikan dalam Lencana Kepandaian kategori kegemaran. Terdapat enam (6) lencana pilihan dalam kategori ini. Ahli hanya perlu memilih mana-mana dua (2) sahaja. Lencana-lencana yang terdapat dalam kategori ini ialah:

 1. Ahli Koleksi Hobi
 2. Ahli Kraftangan
 3. Peladang Kecil
 4. Pelukis
 5. Pembaca Buku
 6. Penghibur

Perhatian: Panduan ini hendahklah dibaca bersama dengan buku Skim Pengakap Kanak-Kanak yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia.

Skim Lencana Pelukis

Penganugerahan lencana diberikan kepada ahli yang gemar atau menunjukkan minat dan pengetahuan dalam mengisi masa lapangnya dengan melukis, kaedah mewarna yang betul, membina arca dan mempunyai koleksi lukisan yang menarik

Pilih empat (4) tugasan sahaja daripada senarai berikut:-

 1. Melukis di hadapan Pemeriksa / Penilai dengan apa jua bahan lukisan satu gambaran Marga dari Cerita Rimba “The Jungle Book” karangan Rudyard Kipling yang menjadi bahan penting dalam rancangan latihan Pengakap. Buat SATU watak.
 2. Melukis pelangi dengan warnanya serta menamakan tiap-tiap warna itu dan satu rajah menunjukkan pusingan warna (Colour Wheel)’.
 3. Mengetahui warna yang dikatakan primary colours dan secondary colours serta menunjukkan cara pengandunan warna cecair (Water Colour) yang menjadikan warna hijau, biru, oren, biji kundang, biru tua, hijau tua dll.
 4. Melukis di hadapan Pemeriksa / Penilai dengan apa jua bahan satu gambaran dari sesuatu peristiwa yang telah berlaku atau satu watak dalam sebuah cerita pendek yang diceritakan oleh Pemeriksa / Penilai.
 5. Membuat Kad Ucap Seramat ciptaan pengakap menggambarkan Kanak-kanak sendiri yang satu daripada lima perayaan; Hari Raya Puasa, Tahun Baharu Cina, Perayaan Deepavali, Hari Krismas dan Hari Wesak.
 6. Pilih SATU Kegiatan di bawah ini:-
  • Membuat sebarang rekaan corak dari bahan terbuang sama ada cetakan, jubin tanah liat, mural, hiasan dinding, kolaj yang motifnya berdasarkan tulisan huruf dan angka, corak bebas, geometri dan rekaan manusia.
  • Membentuk dan membuat binaan (dari bahan terbuang) seperti bentuk tiga dimensi, arca, asemblaj, topeng dan anyamanasas yang motifnya berdasarkan alat permainan, bentuk bangunan, bentuk berdasarkan cerita dongeng, sejarah. fantasi dan haiwan.
  • Memperkenalkan kraf tradisional dari bahan yang pergakap Kanak-kanak sediakan sendiri seperti lukisan, ukiran, garisan dan tekanan yang motifnya berdasarkanyang terdapat dalam seni anyaman dan seni tembikar.
 7. Menunjukkan kepada pemeriksa/penilai. Buku Lukisan itu mesti mengandungi sekurang-kurangnya 20 tajuk lukisan dari berbagai jenis.

Panduan Pelaksanaan Lencana Pelukis

Ahli perlu menyiapkan buku log Lencana Pelukis melalui pembelajaran kendiri menggunakan sumber yang pelbagai, atau dengan bantuan pemimpin kumpulan masing-masing.

Buku Log ini PERLU DIHANTAR kepada pemimpin untuk tujuan semakan dan perekodan. Ahli boleh membuat penghantaran dalam bentuk buku fizikal (penghantaran buku log) atau bentuk fizikal (gambar atau imbasan buku log yang telah disiapkan).

Ujian Lisan dan Praktikal

 1. Ujian ini boleh dijalankan secara bersemuka atau secara dalam talian menggunakan panggilan video atau sidang video.
 2. Pemimpin juga boleh menggunakan cara penghantaran tugasan adalah melalui rakaman video, ahli perlu memuat naik video tersebut ke saluran YouTube dan kongsikan pautan tersebut dengan pemimpin/penguji, dengan syarat video tersebut;
  • Jelas dan menampakkan fizikal ahli yang dinilai, iaitu muka dan badan.
  • Mengunakan suara yang kuat dan sebutan yang jelas.
  • Kandungannya memenuhi tuntutan tugasan.

Penganugerahan Lencana Pelukis

Setelah selesai proses pengujian, pemimpin kumpulan akan berhubung dengan Penolong Pesuruhjaya Daerah Pengakap Kanak-Kanak (ADC PKK) masing-masing untuk memaklumkan aktiviti yang dilaksanakan. ADC PKK akan mendapatkan nombor siri lencana bagi semua ahli yang telah lulus. Setelah menerima nombor siri lencana:-

 1. Pemimpin akan mencetak Sijil Lencana dan mengedarkannya kepada ahli.
 2. Ahli yang telah disahkan lulus boleh menyematkan lencana tersebut di pakaian seragam masing-masing.
 3. Salinan sijil juga perlulah ditampal ke dalam buku log untuk memudahkan rujukan akan datang.
 4. Teliti lencana seterusnya!

Selamat melakukan aktiviti lencana, semoga anda semua berjaya mendapatkan lencana dalam aktiviti ini!

Sumber: Buku Skim Pengakap Kanak-Kanak

Leave a Comment

× How can I help you?