Lencana Ahli Pembaca Peta Pengakap Kanak-Kanak

Photo of author

By cubscouts.my

Lencana Pembaca Peta ini adalah untuk Ahli Pengakap Kanak-kanak yang telah mengakui pengetahuan dan kesungguhan dalam bidang atau ilmu Geografi. Jom kita dapatkan info lanjut mengenai lencana ini!

Lencana ini dikategorikan dalam Lencana Kepandaian kategori pengetahuan. Terdapat tujuh (7) lencana pilihan dalam kategori ini. Ahli hanya perlu memilih mana-mana dua (2) sahaja. Lencana-lencana yang terdapat dalam kategori ini ialah:

Perhatian: Panduan ini hendahklah dibaca bersama dengan buku Skim Pengakap Kanak-Kanak yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia.

Syarat Pernyertaan Aktiviti Lencana Pembaca Peta

Syarat untuk menjalani aktiviti lencana ini ialah, ahli perlu telah melengkapkan tugasan Lencana Keahlian, satu (1) Lencana Wajib, dua (2) Lencana Kepandaian Kategori Kegemaran dan Lencana Kemajuan Keris Gangsa.

Skim Lencana Pembaca Peta

Penganugerahan lencana diberikan kepada ahli Pengakap Kanak-Kanak untuk mengakui pengetahuan dan kesungguhan dalam ilmu geografi seperti arah mata angin, bearing, jenis-jenis peta dan menggunakan kompas.

Pilih tiga (3) tugasan sahaja daripada senarai berikut:-

 1. Melukis Mata angin 8 pecahan dan menunjukkan arah kedudukan mata angin itu dengan berpandukan arah matahari terbit dan matahari terbenam.
  ATAU
  Melukis mata angin 16 pecahan yang menunjukkan mata angin utama yang terdapat dalam sebuah kompas. Mengetahui arah mata angin yang 16 itu dengan berpandukan arah utara.
 2. Melukis Petuniuk dengan menggunakan simbol dan warna pada sebuah peta.
  • Jalan raya, jambatan
  • Jalan keretapi
  • Bangunan (kediaman, masjid, gereja, tokong, kuil).
  • Sungai dan tali air.
  • Tumbuhan (getah, nanas, kelapa, padi, kelapa sawit dan hutan).
 3. Melukis sebuah peta kasar sekitar tempat kamu tinggal, tandakan petunjuk seperti bangunan, tanaman sungai dan lain-lain.
 4. Mencari sudut bearing : Melukis dengan menggunakan alat geometri : sudut 075°, 025°, 120° dan 245° dan lain-lain.
 5. Berjalan kaki sejauh 5 kilometer bersama sekawan di kawasan persekitaran; sekembalinya memberi laporan atas perkara yang ditetapkan (seperti mendapatkan maklumat dari satu tempat yang ditetapkan) dan membuat lakaran berkenaan.

Ahli perlu mempamerkan gambar atau lampiran dan membuat penerangan tentang aktiviti lencana ke dalam buku log.

Panduan Pelaksanaan Lencana Pembaca Peta

Ahli perlu menyiapkan buku log melalui pembelajaran kendiri menggunakan sumber yang pelbagai, atau dengan bantuan pemimpin kumpulan masing-masing.

Buku Log ini PERLU DIHANTAR kepada pemimpin untuk tujuan semakan dan perekodan. Ahli boleh membuat penghantaran dalam bentuk buku fizikal (penghantaran buku log) atau bentuk fizikal (gambar atau imbasan buku log yang telah disiapkan).

Ujian Lisan dan Praktikal

 1. Ujian ini boleh dijalankan secara bersemuka atau secara dalam talian menggunakan panggilan video atau sidang video.
 2. Pemimpin juga boleh menggunakan cara penghantaran tugasan adalah melalui rakaman video, ahli perlu memuat naik video tersebut ke saluran YouTube dan kongsikan pautan tersebut dengan pemimpin/penguji, dengan syarat video tersebut;
  • Jelas dan menampakkan fizikal ahli yang dinilai, iaitu muka dan badan.
  • Mengunakan suara yang kuat dan sebutan yang jelas.
  • Kandungannya memenuhi tuntutan tugasan.

Penganugerahan Lencana Pembaca Peta

Setelah selesai proses pengujian, pemimpin kumpulan akan berhubung dengan Penolong Pesuruhjaya Daerah Pengakap Kanak-Kanak (ADC PKK) masing-masing untuk memaklumkan aktiviti yang dilaksanakan. ADC PKK akan mendapatkan nombor siri lencana bagi semua ahli yang telah lulus. Setelah menerima nombor siri lencana:-

 1. Pemimpin akan mencetak Sijil Lencana dan mengedarkannya kepada ahli.
 2. Ahli yang telah disahkan lulus boleh menyematkan lencana tersebut di pakaian seragam masing-masing.
 3. Salinan sijil juga perlulah ditampal ke dalam buku log untuk memudahkan rujukan akan datang.
 4. Teliti lencana seterusnya!

Selamat melakukan aktiviti lencana, semoga anda semua berjaya mendapatkan lencana dalam aktiviti ini!

Sumber: Buku Skim Pengakap Kanak-Kanak

Leave a Comment

× How can I help you?