Kursus dan Ujian Lencana Pelukis Peringkat WP Kuala Lumpur

Photo of author

By cubscouts.my

Ahli-ahli pengakap yang berdaftar dipelawa untuk menyertai program Pengakap Melukis untuk mendapatkan ilmu dan menggilap kemahiran seni lukis dan mewarna. Melalui sidang yang diadakan, ahli PKK akan dibimbing untuk melukis dan mewarna serta melengkapkan skim lencana kanak-kanak agar dapat memperoleh Sijil Lencana Pelukis.

Program peringkat negeri ini merupakan anjuran Sekolah Kebangsaan Desa Pandan dengan kerjasama PPM Daerah Titiwangsa. Hanya 100 penyertaan dibuka bagi ahli-ahli Pengakap kanak-Kanak berdaftar sekitar Kuala Lumpur. Kesemua peserta akan memperoleh sijil penyertaan peringkat negeri.

Yuran Penyertaan: RM 10 Merangkumi Sijil Penyertaan (Digital), Sijil Lencana (Bercetak), Sijil Pencapaian (Digital) dan pengurusan aktiviti.

Butiran Mengenai Kursus dan Ujian Lencana Pelukis

Kursus dikendali menggunakan bahasa Melayu. Pengurus sidang ialah Puan Intan Iszana (Tecer Intan). Melalui sidang yang akan diadakan pada hari Rabu, 25 Ogos 2021 pada jam 2.00 petang hingga 3.30 petang melalui Google Meet ini, ahli-ahli akan menjalankan aktiviti berikut secara hands-on:-

 1. Melukis watak dari buku ‘Cerita Hutan’.
 2. Melukis Pelangi dan menamakan warnanya.
 3. Mengadunkan warna perdana ke warna sekunder.
 4. Melukis 1 gambaran peristiwa.
 5. Membuat kad ucapan selamat untuk salah satu perayaan di Malaysia.

Setelah selesai sidang berikut, ahli-ahli akan menghantar karya masing-masing melalui pautan yang disediakan. Kesemua karya ini akan disemak oleh penilai. Ahli yang menghadiri sesi Google Meet dan melengkapkan tugasan akan dianugerahkan Sijil Lencana Pelukis.

Penyediaan Keperluan Semasa Kursus

Ahli-ahli atau peserta perlu bersedia dengan keperluan yang berikut untuk melancarkan segala urusan berkaitan lencana pelukis ini. Mohon bersedia dengan:-

Aplikasi Google Meet
Pensel dan Pemadam
pensel warna stabilo swans arty
Pensel Warna
Artline
Kertas Lukisan
Buku Log / Catatan
PendaftaranSidang KursusPengujianPertandinganSemakan Keputusan
18-23 Ogos 202125 Ogos 2021
2.00 – 3.30 Petang
25-31 Ogos 2021 25-31 Ogos 2021 8 September 2021
Pendaftaran adalah dengan kebenaran Pemimpin Kumpulan / Sekolah

Sijil Pencapaian Cabaran Melukis Pengakap Kanak-Kanak

Pengakap Kanak-Kanak yang menyertai kursus ini juga layak untuk menyertai Cabaran Melukis Pengakap Kanak-Kanak. Mereka yang ingin menyertai cabaran ini hendaklah menghantar:-

 1. Karya pada TUGASAN 4 akan dipertandingkan.
 2. Tema lukisan adalah Pengakap dan Hari Kebangsaan Malaysia, MESTILAH mengandungi doodle pengakap, bunga raya dan bendera Malaysia.
 3. Menggunakan pensel warna, artline dan kertas lukisan bersaiz A4 sahaja.
 4. Hantarkan gambar ahli pengakap yang sedang berkarya, setelah siap menghasilkan karya dan karya yang dihasilkan sekiranya ingin menyertai pertandingan.
 5. Keputusan juri adalah muktamad.
 6. Peserta yang memenangi tempat pertama. kedua, ketiga dan 5 saguhati akan menerima sijil pencapaian.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lanjut, bolehlah menghubungi Cik Nur Idayu binti Mat Jusoff di talian +60166290029.

Leave a Comment

× How can I help you?