Lafaz Persetiaan Pengakap Malaysia

Photo of author

By cubscouts.my

Persetiaan Pengakap Malaysia adalah aku janji yang akan menjadi tunjang kepada pelaksanaan prinsip kepengakapan. Persetiaan ini sama sahaja di semua peringkat seperti Pengakap Kanak-Kanak, Muda, Remaja, dan semua ahli berdaftar yang lain.

Maklumat dan ilmu ini akan dipelajari ketika ahli dalam fasa melengkapkan Lencana Keahlian semasa awal penyertaan dalam pergerakan Pengakap. Prinsip yang diketengahkan dalam persetiaan ini menjurus kepada kebaikan dan kesejahteraan hidup.

Baca keseluruhan info yang diberikan dan buat catatan dalam buku log dengan cara anda sendiri. Gunakan kreativiti atau peta pengurusan grafik untuk mencatat maklumat penting berkaitan tajuk hari ini. Setelah siap, rujuk pemimpin untuk tujuan semakan dan pengesahan aktiviti.

Lafaz Persetiaan Pengakap

Persetiaan Pengakap Malaysia

Cara Melafazkan Persetiaan Pengakap

Ahli-ahli yang memperbaharui persetiaan pengakap atau melafaz persetiaan ketika dilantik menjadi ahli baharu perlu berdiri tegak.

 1. Tekan jari kelingking menggunakan ibu jari kanan;
 2. Kemudian angkat tangan kanan rapat ke badan; dan
 3. Tapak tangan menghadap ke hadapan dengan 3 jari lurus ke atas.

Sekiranya memegang tongkat ketika Persetiaan Dalam kedudukan kalih tongkat Penggunaan bahasa isyarat dibenarkan bagi Orang ke tangan kiri. Tapak tongkat masih berada di sebelah kaki kanan.

 • Tiga jari merujuk kepada Taat kepada Tuhan Raja, menolong orang pada setiap masa dan menurut undang-undang Pengakap.
 • Ibu Jari menekan jari kelingking bermaksud : semua ahli Pengakap bersatu dalam ikatan persahabatan dan sebagai ingatan yang kuat mesti sentiasa menolong yang lemah.
 • Ahli dalam kalangan Orang Kelainan Upaya (OKU) boleh menggunakan bahasa isyarat untuk melafaz atau memperbaharui persetiaan.

Siri Lencana Keahlian

Sebelum dilantik menjadi ahli secara rasmi, seseorang itu perlulah melalui ujian keahlian. Ujian ini adalah untuk menentukan ahli tersebut mengerti setiap perkara yang berikut:-

 1. Lambang Pengakap Malaysia dan Lambang Pengakap Sedunia
 2. Persetiaan Pengakap
 3. Undang-Undang Pengakap
 4. Lima Prinsip Rukun Negara
 5. Hormat Pengakap dan Cogan Kata Pengakap
 6. Cerita Hutan
 7. Laung Agung

Sekiranya telah menguasai perkara-perkara di atas, Pemimpin boleh menganugerahkan Lencana Keahlian Pengakap yang akan disematkan pada poket kiri kemeja.

Penutup

Melalui aktiviti atau program Lencana PKK, ahli-ahli akan dapat mengumpul banyak ilmu dan kemahiran kepengakapan. Ilmu dan kemahiran ini pula amat bermanfaat dan boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian.

Selain daripada info mengenai Persetiaan Pengakap Malaysia, jom kita ketahui maklumat-maklumat lain yang berkaitan. Eksprorasi maklumat ini pastinya menyeronokkan apabila kita dapat mengetahui banyak info kepengakapan. Jom, kita buat sehabis baik!

Klik: Nota Lencana Keahlian

Leave a Comment

× How can I help you?